Geschiedenis Collectie ter Borg

Boerderij Henk ter Borg 96dpi 10cmHenk ter Borg (1923-2007) verzamelde als landbouwer en ook na zijn actieve leven als boer in zijn boerderij te Borgercompagnie landbouwgereedschappen, hoofdzakelijk van voor de mechanisatie, ruwweg het tijdperk 1850-1950.
De boerderij in Borgercompagnie staat bekend als de boerderij met de twee beelden.

Met de afnemende gezondheid van Henk maakte hij en zijn vrouw Coba zich zorgen over de toekomst van deze collectie gereedschappen. Mede op initiatief van Wim Dussel werd op 17 augustus 2006 de Stichting Collectie ter Borg opgericht.
Het duurde echter 8 jaar voordat de stichting een goed onderkomen vond voor de collectie, want ondertussen waren Henk en Coba overleden, de boerderij was verkocht en de hele verzameling was opgeslagen in de zogenaamde ‘Jonker-loods’ te Veendam.

IMG_1401Na een lange zoektocht door Veendam, Wildervank en Nieuwediep vond de stichting een perfecte plaats achter de ‘Stainkroeg’ in Ommelanderwijk 53. Daar is na een jaar hard werken een ruimte van 200 vierkante meter ingericht met de spullen van Henk, waarmee ‘Het verhaal van de veenkoloniale landbouw’ wordt uitgebeeld.

Maak in dit filmpje van 7 minuten kennis met Henk en Coba ter Borg.